lørdag den 1. oktober 2016

Village life og venskaber


Nu har jeg efterhånden været landsbyindbygger i en månedstid, og tiden flyver bare afsted! Marie, Pauline og jeg har fundet os rigtig godt tilrette i Kipili, hvor vi har fået skabt os et hjem med to små værelser, som dog ikke har elektricitet, men til gengæld har en meget stor snackhylde. Vi er også kommet godt i gang med de forskellige arbejdsopgaver, vi har.  

Marie og Pauline

Knuds hus, hvor vi spiser vores måltider 

Pauline og jeg er hjælpelærere i kirkens Cheke Chea (førskole), hvor vi bruger hver formiddag sammen med 20 børn i alderen fire til seks år og en Tanzaniansk lærer ved navn Happy. Vi fik os en forholdsvis hård start, da vi efter blot tre dage i Cheke Chea dukkede op til en tom skole mandag morgen. Efter at have forhørt os i byen lød det, at lærerens barn var blevet syg, og at hun var taget til en anden landsby. Vi bestemte os for at forsøge selv at holde Cheke Chea den kommende dag.
Vi læste bibelhistorie og legede med dem, men da børnene ikke havde den store respekt for os, blev det en hård, men også utrolig lærerig, oplevelse. Da vi fandt ud af, at læreren først ville vende tilbage den kommende uge, gav vi det flere forsøg at holde Cheke Chea på egen hånd. Det endte iheldigvis også med nogle succesoplevelser, for på trods af delvis kaos endte vi mandag morgen med at have gennemført en forholdsvis succesfuld Cheke Chea-dag uden læreren.

Edison, som tegner en slange

Bibelfortælling for børnene

Det var en hård opstartsuge, men det var utroligt, hvordan man kunne mærke fra dag til dag, at vi lærte noget. Det må dog siges, at det var en utrolig lettelse, da læreren vendte tilbage klar til at undervise fra tirsdag af.
Kort tid efter holdte vi et møde med Happy og skolelederen, hvor vi fik sat vores arbejdsopgaver mere konkret på plads. Det første til, at vi i samarbejde med læreren står for undervisningen. Det betød også, at vi i nogle uger ville komme til at køre opdelt undervisning, hvor Happy underviser halvdelen af børnene, og vi den anden halvdel.Det er utrolig spændende, udfordrende og fedt at få lov at deltage direkte i undervisningen af børnene. Det kan være svært, når Pauline og jeg underviser børnene helt på egen hånd, da der stadig er en udfordring med respekten fra børnenes side. Heldigvis er der sket tydelig forbedring allerede nu, hvorfor jeg heller ikke er i tvivl om, at det kommer endnu mere på plads med tiden.

Pauline underviser de mindste i bogstaver

Herudover har vi i samarbejde med Happy lavet en beskrivelse af, hvad børnene skal kunne, når de er færdige i Cheke Chea, samt en dagsplan, der gør, at vi er sikre på at nå dagens undervisning. En dag i Cheke Chea starter altid med uji, som er den morgengrød, børnene spiser hernede, hvorefter børnene børster tænder. Herefter står den på bibelhistorie og senere normal skoleundervisning. 

Vi har temauger, hvor vi bl.a. har haft matematik, dyre-tema og undervisning i swahili. I den kommende uge skal børnene lære farver og former at kende, hvilket vi ser meget frem til. Børnene Cheke Chea er rigtig søde børn, på trods af at de kan være vilde. Det er dejligt at se, at de lærer noget, og også opleve at vi lærer dem bedre og bedre at kende.  

Nogle af børnene fra Kipili

Pauline, Robert fra Cheke Chea og mig

Sent på eftermiddagen underviser vi elever på missionsstationens snedkerskole i engelsk. Det er nogle utrolig hyggeligt og gode timer, vi har med drengene fra værkstedet. De er omkring 20 år, og flere af dem er blevet vores rigtig gode venner. Det er utrolig fedt og givende også at have fået tanzanianske venner på min egen alder. 

Mig og Gozbeth fra snedkerværkstedet

Onsdag eftermiddag er vi så småt ved at få en børneklub op at stå. Her har Marie, som normalt arbejder på PHC-projektet, også mulighed for at være med. Det er dejligt også at have et projekt, hvor vi alle tre har mulighed for at være fælles om det. Når der er børneklub samler vi børn sammen ved at gå en tur ned igennem byen og spørge, om nogle har lyst til at læse i biblen med os. Det ender med en lang hale af børn bag os, som vi går op til kirken sammen med. Så står den ellers på børnesange på swahili, bibellæsning samt en masse leg. Det er tydeligt at børnene nyder at have nogle voksne at være sammen med, og det er også altid rart at se, at de gerne vil høre og snakke om Jesus og biblen.  

Pauline læser højt fra børnebiblen

Jeg har generelt fundet det utrolig fedt, at kunne bruge nogle af de kristne swahilibøger, som jeg har købt hernede. Om det så er nogle, der har lyst til at læse i børnebiblen med os eller, hvis det er et par børn, der sætter sig på vores terrasse, som gerne vil se i Jesus-tegneserien. Det er dejligt at opleve, at der åbner sig flere og flere muligheder for at snakke med tanzanianerne om Jesus, efterhånden som tiden går hernede.  

I weekenderne har vi fri fra vores arbejdsopgaver, men der er heldigvis altid en masse at tage sig til. Vi har taget på forskellige ture med venner fra byen. Vi har både været ude at fiske et par gange og været ude på den lille ø Mvuna, som ligger lidt ud for Kipili. En gang i mellem spilles der fodboldkampe på byens plæne, der har vi også været så heldige at kunne komme over og se en kamp.

På tur til Mvuna med Goudens

Vores første fisketur med vores kammerat Obedy

Søndagstur med nogle af snedkerdrengene

Hygge på vores terrasse

På fisketur længere ude på søen

Øen Mvuna


Med kirken som nabo er det intet problem, når vi hver søndag tager i kirke. Kirken er noget mindre end den, jeg kendte fra Peter's House, men det er et rigtig dejligt sted at komme, særligt nu, hvor vi kender mange af dem, der kommer i kirken. Prædikerne er stadig svære at forstå, men jeg bruger det ofte til en ugentlig test af, om jeg er blevet bedre til swahiliforståelsen, og det går heldigvis den rigtige vej. Kirkens kor har flere gange spurgt, om vi vil være med, hvilket vi rigtig gerne vil. Vi har desværre ikke haft mulighed for at deltage i korøvelsen endnu, da den ofte er aflyst eller er flyttet til andre tidspunkter. Heldigvis er nogle af snedkerdrengene med i koret, så de lærer os sange og danse fra koret, så vi ikke er helt bagud.

Fællesspisning i kirken efter børnegudstjeneste

Søndag aften holder vi volontører bibelstudie. Det er rigtig givende at kunne være sammen om at læse i biblen og snakke om de ting, vi synes kan være svære i livet som kristen og de ting, som bare er helt fantastiske.

Generelt er livet i Kipili bare helt igennem skønt. Det er så fantastisk at få en masse relationer til byens indbyggere og opleve landsbylivet helt tæt på. Det er dejligt at mærke, hvordan vi alle tre i Kipili hele tiden vokser med vores opgaver og hver eneste dag lærer noget nyt. Samtidig er det bare rigtig dejligt at mærke, at Gud har opgaver til os hernede og vil bruge os i det, som vi står i.

I denne weekend er vi taget et smut til Sumbawanga for at besøge volontørerne på Peter's House og senior-volontørparret Grete og Åge, som er kommet til byen. Og så ikke mindst også for at besøge børnene på Peter's House. Alt i alt er og bliver livet som volontør bare rigtig fedt og givende!

Vi volontører og vores maler-ven Marbula






Ingen kommentarer:

Send en kommentar